Graduation show 2013 Fashion Design HKU

HKUCopyright Peter Stigter

Vorige week ben ik bij de Graduation show Fashion Design van de HKU geweest. In het industriële Zijdebalen Theater in Utrecht, toonden de modestudenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht hun afstudeercollecties. De nieuwe generatie ontwerpers die zich weer mogen gaan mengen in de grote modewereld. Wat mij opviel was dat bewustwording, identiteit en de snelle technologie van het hedendaagse leven centraal stond in de meeste collecties.

Zo bracht Aniel Algoe, “The Ned” (New Ethnic Dutch) een totaal zwarte collectie gebaseerd op Nederlandse klederdracht met een oosters tintje. Gewaden met een nieuwe variatie van het dragen van de sluier. “Ik heb dit uitgangspunt laten versmelten met de gedachte aan de klederdracht van mijn oosterse achtergrond, waarbij kleding een verlengstuk is van het lichaam, anders dan de stijve calvinistische ondertoon van de Nederlandse klederdracht”.

Bij Anbasja Blanken zagen we ook de variatie van de sluier terugkomen. Haar collectie met prachtige combinaties van stoffen en plissé afwerkingen maakte het geheel zowel draagbaar als vernieuwend. Haar collectie: “Shakhinah Glory” introduceert de nieuwe komst vrouwen die afkomstig zijn van het verlichte koninkrijk.

De mannencollectie van Ynchomar Dossett , “Hybride” liet zien hoe de mens steeds meer omringd wordt door technologie. Open stukken in zijn designs die toch verbonden waren met een draadje lieten de verbinding zien met technologie.

Marina Martirosova was één van mijn favorieten. Haar zachte vrouwelijke designs met romantische, prachtige uitgewerkte tops en voile stoffen bracht het gevoel van nostalgie naar boven. Met “The Real You” heeft ze dit fantastische gedaan.

‘Vergankelijkheid is de schoonheid van de natuur”. Wagma Momand liet met haar collectie de verwelking van de bloem zien. Haar outfits compleet met franjes in de kleuren geel, blauw en nude beeldde het kleurverloop van de veroudering uit.

More from Gerline Hornsveld

De vrolijke zomer Boho-bag

De Boho-bag is weer terug en hoe! Als je hier niet vrolijk...
Read More

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.